Internationale rechtentool RDx officieel gelanceerd

De IFPI (International Federation of the Phonographic Industry)  en WIN (Worldwide Independent Network) hebben aangekondigd dat de nieuwe wereldwijde rechten – en repertoiregegevensuitwisselingsdienst (RDx) nu volledig operationeel is.

RDx zorgt ervoor dat platenmaatschappijen en naburige rechtenorganisaties via één centraal platform gestandaardiseerde en uniforme recording- en rechteninformatie kunnen uitwisselen.

Een groot aantal platenmaatschappijen (waaronder Beggars Group, Sony Music, state51 Music Group, Universal Music Group en Warner Music Group) en muziekrechtenorganisaties als GRAMEX Finland, PPL UK, Re:Sound (Canada) en SENA hebben hun medewerking toegezegd.

Sena-directeur Markus Bos: “RDx is een IT-oplossing die de levering van repertoire- en rechtengegevens van platenmaatschappijen aan naburige muziekorganisaties wereldwijd enorm gaat vereenvoudigen. Sena was een van de initiatiefnemers van dit project. De toevoeging van steeds meer platenmaatschappijen en muziekrechtenorganisaties zal de efficiëntie in de keten en de accuratesse van de verdeelprocessen een grote positieve impuls geven. Hiermee wordt weer een mooie stap gezet richting standaardisatie en verdergaande digitalisering in het belang van onze rechthebbenden.”

Kees van Weijen, board member WIN en bestuursvoorzitter STOMP: “Na jaren van overleg hebben wij ons als independent maatschappijen verenigd in WIN en samen met IFPI RDx ontwikkeld. RDx is voor alle rechthebbenden van groot belang en zal ervoor zorgen dat royalties nóg transparanter uitbetaald zullen gaan worden.”

Anne de Jong, directeur NVPI: “Geweldig nieuws om internationaal met één en dezelfde database te gaan werken, zodat de cross-border incasso en repartitie van naburige rechten veel makkelijker en effectiever zullen gaan verlopen.”

Lees het hele artikel van Entertainment Business hier, en het officiële persbericht van WIN en IFPI hier

Ander nieuws