STOMP Independent of the Year Award 2020 voor Excelsior Recordings

Chillhop Music neemt eerste STOMP Young Achievement Award in ontvangst

klik hier voor meer foto’s

Amsterdam, 12 november 2020 – Stichting Onafhankelijke Muziekproducenten (STOMP) heeft de Independent of the Year Award 2020 uitgereikt aan Excelsior Recordings, voor het mogelijk maken van stabiel succes voor verscheidene artiesten in het alternatieve genre gedurende de afgelopen 25 jaar.

Dit jaar is ook de STOMP Young Achievement Award geïntroduceerd, ter erkenning van een recente bijzondere presentatie door een relatief nieuw independent platenlabel. Deze prijs werd uitgereikt aan Chillhop Music, een Rotterdams label met de focus op ‘lo-fi hiphop’ dat in enkele jaren uitgroeide tot een internationale pionier binnen deze niche met bijna drie miljoen volgers op YouTube.

Kees van Weijen, bestuursvoorzitter van STOMP en president bij IMPALA: “Met creativiteit en vooral het geloven in eigen product heeft Excelsior zich de afgelopen 25 jaar weten te onderscheiden in het Nederlandse muzieklandschap. Niet gaan voor het grote geld, maar juist zoeken naar de pareltjes die een groot publiek aanspreken. Excelsior heeft bewezen dat je geen commerciële compromissen hoeft te sluiten; juist het volgen van hun eigen muzikale visie bracht hen succes en prachtige producties.”

Over Chillhop Music vervolgt Van Weijen: “De muziekindustrie is constant in beweging, dit uit zich ook in nieuwe genres. Chillhop Music is een mooi voorbeeld van nieuwe ondernemers en onderscheidt zich in het lo-fi hiphop genre. Zowel in Nederland als internationaal heeft Chillhop Music zich een plaats en erkenning verworven en dat beloont het STOMP-bestuur met de Young Achievement Award.”

Juryrapport STOMP Independent of the Year Award 2020
Juryoordeel: “Ferry Roseboom is bij zijn label al 25 jaar actief als ambachtelijke platenbaas. Dit op geheel eigen wijze, zonder zich te laten leiden door vluchtige trends of kort financieel gewin. Deze bijzonder integere langetermijnvisie maakt Excelsior Recordings de winnaar van de STOMP Independent of the Year Award 2020.
De muziek en artiest staan bij Excelsior voorop en dat heeft de afgelopen jaren zijn vruchten afgeworpen. Artiesten als Spinvis, The Kik, Johan en Danny Vera zijn uitgegroeid tot artiesten met een eigen oeuvre, een trouwe fanbase en carrières die ook een groot publiek hebben weten te bereiken. Zo stond The Kik twee keer in een uitverkocht Ahoy, bereikte Spinvis de 1e plaats in de Album Top 100 en heeft Danny Vera na jaren hard werken zijn gelijk gehaald met Roller Coaster; een van de grootste hits van vorig jaar.”

Ferry Roseboom, algemeen directeur en mede-eigenaar Excelsior Recordings: “Ik vind het oprecht een eer, dit zijn de dingen die ons leven leuk maken. De Independent of the Year Award wordt uitgereikt door mensen uit de industrie; dat zij onderkennen dat wij iets goed doen, vind ik heel fijn. Zelf heb ik altijd het idee en gevoel dat het beter kan en anders moet en dan is het bijzonder om te merken dat de dingen die wij doen worden gezien en gewaardeerd – hoewel je natuurlijk niet op je lauweren moet rusten! Juist in deze tijd zoeken mensen wellicht hun toevlucht in artiesten die echt zijn en die menen wat ze zingen. Artiesten die geen kunstje zijn, maar kunst maken.”

Juryrapport STOMP Young Achievement Award 2020
Juryoordeel: “Het Rotterdamse Chillhop Music is in 2013 als hobby begonnen op de zolderkamer van CEO en oprichter Bas van Leeuwen. In slechts enkele jaren is het label uitgegroeid tot een van de belangrijkste internationale spelers in het lo-fi hiphop genre. De muziek én video’s die zo kenmerkend zijn voor Chillhop, hebben geresulteerd in miljoenen volgers en een enorm sterk merk. Ter erkenning en bewondering van deze authenticiteit en het bijbehorende succes kent het STOMP-bestuur daarom de allereerste STOMP Young Achievement Award toe aan Chillhop Music.”

Björn de Water, General Manager Chillhop Music: “We zijn ontzettend vereerd met deze award. We hebben dit jaar, net als ieder ander, als een zwaarbevochten jaar ervaren en hebben dit proberen op te lossen door onze scope enigszins te verleggen, waardoor andere plannen tijdelijk even ‘on hold’ moesten. Online tikken we dit jaar bijna 1.5 miljard streams aan en we zullen binnenkort de 3 miljoen grens passeren qua following op YouTube. Dit betekent dat dit jaar alsnog geslaagd is en daar zijn we als team trots op. We vinden het fantastisch dat we deze award mogen ontvangen en zien het ook als erkenning naar ons nationale (en internationale) team dat elke dag hard werkt aan de goede curatie van zowel muziek als visuals.”

Bas van Leeuwen, CEO Chillhop Music: “Chillhop Music is nog lang niet uitgespeeld. Helaas gooide het Covid-19 virus ook roet in ons metaforische en letterlijke eten omdat ons muziekcafé Endless Sunday nog niet open kon. We kijken net als iedereen enorm uit naar een jaar waarin iedereen weer lekker naar buiten kan en verwelkomen jullie dan graag in Endless Sunday!”

Over de STOMP Independent of the Year Award
Het STOMP-bestuur heeft de Independent of the Year Award in het leven geroepen met als doel erkenning te geven aan het werk van een persoon of organisatie binnen de independent muziekindustrie. Het STOMP-bestuur besluit elk jaar wie de award in ontvangst mag nemen.

De STOMP Independent of the Year Award is voor het eerst uitgereikt in 2017. Het independent label Rotterdam Airlines heeft toen de award mogen ontvangen voor hun ijzersterke invloed op het Nederlandstalige hiphop en urban genre. In 2018 werd de award uitgereikt aan Helen Smith voor haar werk voor independent labels in Europa als Executive Chair van IMPALA. In 2019 ging de award naar Charles Caldas voor zijn werk voor independent platenlabels als CEO van Merlin: het wereldwijde digitale rechtenbureau voor de independent muziekindustrie.
 
Over de STOMP Young Achievement Award
Dit jaar is voor het eerst de STOMP Young Achievement Award geïntroduceerd. Deze award is in het leven geroepen ter erkenning van een recente bijzondere prestatie door een relatief nieuw independent platenlabel in Nederland. Net als de Independent of the Year Award wordt de winnaar van de Young Achievement Award gekozen door het STOMP-bestuur.


Foto door Mirella Beau

Ander nieuws