STOMP Independent of the Year Award 2021 voor Cloud 9 Music

Tim van der Zalm (DI-RECT) wint de STOMP Young Achievement Award

Amsterdam, 10 november 2021 – Stichting Onafhankelijke Muziekproducenten (STOMP) heeft de Independent of the Year Award 2021 uitgereikt aan Cloud 9 Music, voor diens talloze successen als toonaangevend independent platenlabel én publisher. De STOMP Independent of the Year Award wordt jaarlijks uitgereikt ter erkenning van een bijzondere prestatie binnen de independent muziekindustrie.

Kees van Weijen, bestuursvoorzitter van STOMP, over Cloud 9 Music: “Cloud 9 Music startte 17 jaar geleden vanuit een droom van oprichter Raymond van Vliet. Hij bouwde het artiestenroster op het label uit met een brede visie en stond open voor alle genres; van Nederlandstalig tot urban, van dance tot hiphop. Met artiesten zoals Snelle, Antoon, Jaap Reesema, Esko en vele anderen toont Cloud 9 aan dat ze inspringen op nieuwe stromingen in de muziek. Ook op social media is Cloud 9 goed vertegenwoordigd en ziet elke keer weer kans om optimaal in te spelen op de veranderingen in de markt.”

De STOMP Young Achievement Award, de prijs ter erkenning van een recente bijzondere presentatie door een relatief nieuwe independent organisatie/professional, ging naar Tim van der Zalm. De manager van DI-RECT ontving de prijs vanwege zijn uiterst creatieve oplossingen voor de problemen die Covid-19 zijn artiesten voorschotelde, waarmee hij de weg baande voor vele andere independent artiesten en labels.

Juryrapport STOMP Independent of the Year Award 2021
Jury: “Cloud 9 Music behoort al jarenlang tot de top van de Nederlandse independent muziekscene. Al sinds 2004 is Raymond van Vliet een niet-te-stoppen stoomtrein die geen enkel obstakel uit de weg gaat. Van de vroege publishing-successen met o.a. Armin van Buuren en Hardwell, de megahits van Snelle en Antoon tot de talloze vruchtbare samenwerkingen met labels zoals ROQ ’N Rolla en Van Klasse; de lijst is eindeloos en divers. De ongekende veelzijdigheid van Cloud 9 is bijzonder inspirerend te noemen. Raymond en zijn team hebben een bewonderenswaardige bijdrage geleverd aan de florerende independent muzieksector in Nederland, zelfs tijdens de coronacrisis. Daarom reiken wij met trots de STOMP Independent of the Year Award 2021 uit aan Cloud 9 Music.

Raymond van Vliet, president Cloud 9 Music: “We zijn ontzettend trots op deze erkenning als label. Cloud 9 Music is natuurlijk gestart als uitgever en dat heeft in zeventien jaar tijd veel kruisbestuivingen opgeleverd met de records kant, met Hardwell als beste voorbeeld. In 2019 heb ik besloten de label afdeling te intensiveren met een nieuw en groter team, waarmee we in drie jaar tijd mooie successen hebben behaald. Zo vertegenwoordigen we samen met ROQ ’N Rolla Snelle en met Dreamteam Music Antoon en werken we samen met Jaap Reesema en vele andere getalenteerde artiesten. Dat we de Independent Of The Year Award 2021 hebben gewonnen laat zien dat we de juiste keuzes hebben gemaakt. Zonder ons top team en onze artiesten hadden we dit succes nooit kunnen bewerkstelligen.”

Juryrapport STOMP Young Achievement Award 2021
Jury: “Tim heeft het afgelopen jaar als een van de weinige zijn band(s) glansrijk door de coronaperiode heen geloodst, met o.a. vele opvallend succesvolle en ook nog eens winstgevende livestreams voor DI-RECT. Dat was niet alleen waardevol voor de band, maar ook voor de crewleden die aan het werk konden blijven. Daarnaast heeft hij de informatie en opgedane kennis rond de livestreams belangeloos gedeeld met iedereen in de industrie die daar behoefte aan had. Hiermee heeft Tim een grote bijdrage geleverd aan de independent muziekindustrie ten tijde van de coronacrisis, met de succesvolle Ahoy-concerten van DI-RECT als kers op de taart.”

Over de STOMP Independent of the Year Award
Het STOMP-bestuur heeft de Independent of the Year Award in het leven geroepen met als doel erkenning te geven aan het werk van een persoon of organisatie binnen de independent muziekindustrie. Het STOMP-bestuur besluit elk jaar wie de award in ontvangst mag nemen. De STOMP Independent of the Year Award is voor het eerst uitgereikt in 2017. Het independent label Rotterdam Airlines heeft toen de award mogen ontvangen voor hun ijzersterke invloed op het Nederlandstalige hiphop en urban genre. In 2018 werd de award uitgereikt aan Helen Smith voor haar werk voor independent labels in Europa als Executive Chair van IMPALA. In 2019 ging de award naar Charles Caldas voor zijn werk voor independent platenlabels als CEO van Merlin: het wereldwijde digitale rechtenbureau voor de independent muziekindustrie. In 2020 won Excelsior Recordings de Independent of the Year Award, ter ere van 25 jaar succes in het alternatieve genre.

Over de STOMP Young Achievement Award
Vorig jaar is de STOMP Young Achievement Award geïntroduceerd. Deze award is in het leven geroepen ter erkenning van een recente bijzondere prestatie door een relatief nieuw bedrijf (of persoon) voor de independent muzieksector in Nederland. In 2020 won Chillhop Music de award wegens diens rol als pionier in het lo-fi hiphop genre. De Young Achievement Award wordt uitgereikt door het STOMP Development Team.

Mede mogelijk gemaakt door Merlin

Ander nieuws